Lumiturvallisuusseminaari Rovaniemellä

Yli sata lumiturvallisuudesta kiinnostunutta henkilöä kokoontui kaksipäiväiseen lumiturvallisuus Seminaariin Rovaniemelle. Humanistisen ammattikorkeakoulun hallinnoima lumiturvallisuus hanke herätti suurta mielenkiintoa aiheen harrastajissa ja ammattilaisissa. Puhujina seminaarissa nähtiin ammattilaisia Suomesta ja Ruotsista. Seminaari oli ensimmäinen Suomessa järjestetty tämän mittakaavan kokoontuminen lumiturvallisuuden saralla. Seminaarin tavoite oli saattaa lumiturvallisuuden ammattilaisia ja harrastajia yhteen ja samalla muodostaa ensimmäinen tämän mittakaavan foorumi aiheen ympärille.

Seminaarissa oli laaja kattaus puhujia

Seminaari alkoi hankkeen kuulumisilla ja eteni tästä turvallisuusajattelun periaatteiden kautta enemmän konkreettisiin aiheisiin. Ruotsalainen lumivyörytutkija Stefan Mårtenson kertoi ruotsalaisten vapaalaskijoiden asenteista riskejä kohtaan sekä toisessa puheenvuorossaan hän kävi läpi historiikkipläjäyksen Ruotsin lumiturvallisuuskoulutuksen kehittymisesta 1940-luvulta lähtien. Suomalaisissa puhujissa oli pitkään lumiturvallisuusasioissa olleita henkilöitä kuten Jarkko-Juhani Henttonen sekä itsekin täpärästi vyörystä pelastunut Matti Honkanen. Seminaarin toisena päivänä mukana oli pelastuslaitoksen, ilmatieteen laitokson ja metsähallituksen luentojen ohella käytännön työpajoja. Mårten Johansson Åre Lavincenteristä piti työpajan lumivyöryuhrin ensiavusta, välinevalmistajien edustajilla oli Arvan ja Piepsin lumivyörylähetin-vastaanottimen käyttökoulutusta ja lumiturvallisuushankkeen työntekijä Jussi Muittari piti työpajaa vyörymaaston tunnistamisesta ja rinnekulman mittaamisesta.

Hankkeen jatkosuunnitelmat julkisiksi

Päivät päättyivät puheenvuoroon Eeva Mäkelältä ja Jussi Muittarilta, jossa käytiin läpi mitä hanke tulee tekemään jatkossa. Vuoden 2016 tavoitteena on hankkia tietoa ammattilaisten koulutuksista. Ensimmäiset pilottikoulutukset tulevat alkamaan tammikuussa 2016 jolloin pelastustoimen, hiihtokeskuksien ja metsähallituksen luontopalveluiden henkilökuntaa tulevat testaamaan koulutuksien sopivuutta omiin tarpeisiinsa.  Seminaarien luennot videoitiin ja ne ovat nähtävissä www.lumivyory.fi sivujen linkin kautta lähiaikoina.

Teksti ja kuvat: Jussi Muittari

Julkaistu: 15.11.2015

Kirjoittaja työskentelee Humakin Nurmijärven kampuksella ja on yksi Lumiturvallisuushankkeen työntekijöistä

 

Lumivyöryuhrin ensiapua antamassa Mårten Johanson
Piepsin edustaja kertoo lumivyörylähettimen käytöstä
Mårten Johansson kertoo Åre Lavincenterin toiminnasta
Jussi Muittari on opastamassa kuinka rinnekulma mitataan ja tunnistetaan lumivyörymaasto

 

 

Uutiset