Lumiturvallisuushankkeen pilottikoulutukset käynnissä

Koulutuksiin osallistunut laaja kirjo alan ammattilaisia

Lumiturvallisuushankkeen pilottikoulutukset ovat käynnissä Pohjois-Suomessa. Koulutuksia on ollut tähän mennessä Ylläksellä, Rukalla ja Pyhällä. Koulutusryhmille varatut tilat ovat olleet monesti täynnä viimeistä paikkaa myöten, mikä kertoo koulutuksien olleen suuressa suosiossa. Tämän talven pilottikoulutukset ovat suunnattu ammatissaan lumivyöryosaamista tarvitseville tahoille. Koulutettavia ammattilaisryhmiä ovat olleet mm. Lapin Pelastuslaitos, Oulu-Koillismaan Pelastuslaitos, Poliisi, Rajavartiolaitos, VAPEPA, Metsähallitus sekä hiihtokeskusten henkilöstöä ja yksi ohjelmapalveluyritys. Kaiken kaikkiaan pilottikoulutuksiin on tähän mennessä osallistunut vajaa sata henkilöä. Eri alojen edustajien verkostoituminen on ollut tärkeä elementti koulutuksen lisäksi. Koulutustapahtumat ovat tarjonneet paikan, missä eri alojen toimijat ovat pystyneet yhdessä pohtimaan yhteistoimintaan liittyviä asioita.

Recco laitteen koulutusta Ylläksellä.
Ylläksellä tutustuttiin Recco laitteen käyttöön Tuomo Poukkasen johdolla.

Koulutukset suunniteltu kohderyhmän mukaan

Koulutusten sisältötavoitteet on suunniteltu yhteistyössä kohderyhmien yhteyshenkilöiden kanssa ja tällä tavoin jokainen koulutus on ollut uniikki ja vastannut kohderyhmän tarpeita.  Samalla hanke on päässyt testaamaan erilaisia koulutusmetodeja ja -sisältöjä. Ensimmäiset kokemukset ovat olleet positiivisia. Kohderyhmien tarpeiden huomioon ottaminen on otettu kiitollisena vastaan ja palaute on ollut myönteistä. Kaikki ryhmät ovat saaneet perustietoa lumivyöryistä ja lumivyöryonnettomuksista. Ulkoharjoitukset ovat vaihdelleet lumiturvallisuusvälineisiin tutustumisesta organisoituihin pelastusharjoituksiin. Viranomaistahojen koulutuksissa on painotettu organisoituneen pelastamisen edellyttämää tietotaitoa. Lapland Safaris – yrityksen ja Metsähallituksen koulutuksissa on painotettu enemmän ennaltaehkäisevää tietoa ja ympäristön hallintaa. Mielenkiintoinen koulutusryhmä on ollut Metsähallituksen luontokeskusten asiakaspalvelijat. He eivät itse liiku maastossa, mutta he vastaavat päivittäin kysymyksiin, missä on turvallista liikkua.

Ammattiryhmien koulutuksista saadut kokemukset antavat jo nyt viitteitä, miten koulutusta tulevaisuudessa voitaisiin järjestää ja mitkä asiasisällöt ovat oleellisia kullekin ammattiryhmälle.  Koulutusten rungoiksi on muodostunut eri sisältöisiä koulutusmoduuleita. Näistä koulutusmoduuleista kouluttajat ovat pystyneet kokoamaan koulutettavan ryhmän tarpeita vastaavat kokonaisuudet. Maastoharjoitus on ollut myös muokattavissa kohderyhmän mukaan. Vaikka kaikki koulutettavat eivät tule työssään kohtaamaan piipparia, lapiota ja sondia, on niiden käytön harjoittelu motivoinut kaikkia osallistujia. Lumivyöryrepun laukaiseminen on ollut myös mielenkiintoinen yksityiskohta jokaisessa koulutustapahtumassa. Harva osallistuja on sellaisen laukaisun päässyt näkemään, saati itse laukaisemaan repun. Koulutus on tarjonnut tähänkin mahdollisuuden.

Pyhätunturilla katsottiin millaisia kerroksia lumipeitteestä löytyi ja millainen lumikerros on mahdollinen laattavyöryn aiheuttaja.

Karavaani jatkaa kulkuaan

Lumiturvallisuushankkeen pilottikoulutukset eivät ole vielä ohi. Ammattilaisryhmien koulutukset jatkuvat vielä Saariselällä ja Pyhätunturilla. Puolustusvoimien edustajat osallistuvat uutena kohderyhmänä Saariselän koulutukseen. Lisäksi hanke järjestää hiihtolomaviikoilla kaksi yleisöluentoa Ylläksellä ja Pyhällä. Metsähallituksen luontokeskuksien luontoilloissa on tarjolla lumiturvallisuusluennot, Naavassa 26.2.2016 ja Kellokkaassa 29.2.2016.

Lumiturvallisuushankkeen pilottikoulutukset jatkuvat palautteen ja kouluttajien kokemusten analysoinnin merkeissä. Hankkeen nettisivuilla julkaistaan pitkin kevättä uusia videotallenteita sekä pilottikoulutuksista että syksyn Lumiturvallisuus Seminaarin luennoista. Kannattaa siis seurata nettisivujen uusia päivityksiä, joista informoidaan Facebook sivujen kautta. Hankkeen koulutuksista löytyy videotiivistelmä TÄSTÄ.

Lumiturvallisuushankkeen karavaani kulkee ja lunta sataa. Pohjoisessa lunta tuntuu riittävän yllin kyllin. Nautitaan lumella liikkumisen iloista – turvallisesti.

Rukalla pääsimme seuraamaan myös kahden koulutetun pelastuskoiran toimintaa lumeen hautautuneen uhrin paikantamisessa. Oli hienoa seurata, kuinka tehokkaasti koirat suoriutuivat etsintätehtävästään.

 

Teksti: Jussi Muittari

Kuvat: Kai Lehtonen

Julkaistu: 3.3.2016

Kirjoittaja työskentelee Humakin Nurmijärven kampuksella ja on yksi Lumiturvallisuushankkeen työntekijöistä

Uutiset